Afbeelding

Raad van State geeft toestemming voor omstreden woningbouwplan Buitenlust

Wonen

DIEMEN - De bouw van 38 sociale appartementen aan de rand van de wijk Buitenlust mag definitief doorgaan. De bewonersvereniging Buitenlust probeerde dit bouwplan tegen te houden, omdat daarvoor openbaar groen en een speelterrein worden opgeofferd. Ook vindt de vereniging dat het woonproject het leefklimaat in de wijk teveel aantast. 

Maar de Raad van State verwierp vandaag al hun bezwaren. De Raad van State heeft deze zaak ook versneld afgehandeld. Aanvankelijk vroeg de bewonersvereniging om het plan voorlopig te blokkeren. Maar de vereniging stemde ook in met een versnelde en definitieve afhandeling. En dat is dus nu gebeurd.

Zwaarder belang woningbouw

De Raad van State vindt dat de gemeente een zwaarder belang mocht geven aan woningbouw dan aan behoud van het groen en de speelruimte. De noodzaak van woningbouw in Diemen is volgens de Raad van State duidelijk aangetoond. En er blijft nog enige ruimte over in Buitenlust waar kinderen ook nog kunnen spelen. De gemeente heeft toegezegd dat die ruimte in overleg met de bewoners kan worden ingericht. Verder wijst de Raad van State op Natuurpark Spoorzicht waar ook speelruimte wordt gerealiseerd. Ook al hebben de bewoners daar hun twijfels bij.

Beleid

De bewonersvereniging voerde aan dat het nieuwe project in strijd is met gemeentelijk beleid om meer groen en meer speelplekken te realiseren in Diemen. De Raad van State oordeelt dat het bouwplan niet in strijd is met dat beleid. In dat beleid is namelijk rekening gehouden met de realisatie van de 38 appartementen in Buitenlust.

Verkeers- en parkeerprobleem voorziet de Raad van State ook niet. De Raad van State baseert dat vertrouwen op onderzoeken die daarnaar zijn gedaan. En die tonen aan dat de verkeerstoename geen grote effecten zal hebben. Er zijn ook voldoende parkeerplaatsen.

Uit de krant