De herdenking in 2023.
De herdenking in 2023. Foto: Trudy Kroese

Herdenkingsbijeenkomst op zaterdag 4 mei

Mensen

DIEMEN - De jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst wordt op zaterdag 4 mei gehouden.

De bijeenkomst in de raadszaal van het gemeentehuis begint zaterdag om 19.00 uur. Josje Kronenberg-Heijne, voorzitter van het 4 mei Comité Diemen, zal de bezoekers van harte welkom heten. Leerlingen van de basisscholen in Diemen zullen gedichten en verhalen voordragen die zij zelf hebben geschreven. 

Het 4 mei Comité Diemen en kinderburgemeester Feija Bogaards hebben de gedichten en verhalen die door leerlingen van de basisscholen in Diemen zijn gemaakt onlangs beoordeeld. De leerlingen van wie de gedichten en verhalen zijn uitgekozen zullen die zaterdag zelf voorlezen. De gedichten en verhalen zijn deze week en volgende week nog te zien op de begane grond van het gemeentehuis.

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst zal burgemeester Erik Boog een toespraak houden en kinderburgemeester Feija Bogaards houdt een voordracht. Voice Female levert dit jaar de muzikale bijdrage aan de bijeenkomst in het gemeentehuis. Peter Schoenaker zorgt voor de muzikale begeleiding van Voice Female. 

Na de herdenkingsbijeenkomst in het gemeentehuis vindt bij het monument achter het gemeentehuis de gebruikelijke kranslegging plaats. Om 20.00 uur worden er twee minuten stilte in acht genomen. Vervolgens zullen het gemeentebestuur, het 4 mei Comité Diemen, de Diemense veteranen, de Diemense kinderraad, de Diemense jongerenraad, de Historische Kring Diemen, Stichting Pink Diemen, de politieke partijen in Diemen, Scouting Diemen en overige belangstellenden kransen en bloemen bij het monument leggen. De muzikale begeleiding van deze ceremonie wordt verzorgd door de Diemer Harmonie. 

Na afloop van de herdenking kunnen aanwezigen koffie drinken in het gemeentehuis. In Theater De Omval is er vanaf 21.00 uur een speciale voorstelling te zien: ‘Onderstroom - een verborgen verleden’. De voorstelling is gratis, maar belangstellenden dienen wel kaarten te reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Eerder op de dag leggen het gemeentebestuur, leden van het 4 mei Comité Diemen en kinderen van de Diemense kinderraad kransen bij de andere vier oorlogsmonumenten in Diemen: bij Fort Diemerdam, aan de Overdiemerweg, aan de Muiderstraatweg en op begraafplaats Rustoord.

Uit de krant